AURELIS mediatie is géén arbitrage

AURELIS mediatie leidt tot transformatie (groei) van de partijen, de relatie, het conflict, en zelfs breder: de maatschappij. Dit is veel meer dan ‘het oplossen van een geval’, het ‘komen tot een vergelijk’ (‘case settlement’). Voordelen zijn onder andere:

  • Zomaar één oplossing vinden, is onvoldoende.

Eén oplossing is dikwijls slechts een ‘lokaal minimum’. De partijen kunnen daarnaartoe evolueren vanuit een stapsgewijze win-win, maar het is dikwijls niet de ideale oplossing.

+ Het is dikwijls een compromis, waarna minder goede gevoelens komen. Men voelt zich agressief bejegend. In de toekomst kan men zelfs wraak willen nemen in een nieuw conflict… Of men heeft continu een gevoel van onwelzijn, wat kan leiden tot depressie… Of een intern conflict blijft bestaan en leidt tot palliatief gedrag: alcoholisme, andere verslaving…

  • Een diepere laag kan op gepaste wijze naar boven komen.

Het conflict aan de oppervlakte kan allerhande verbergen, zoals een dieper relatie-conflict, een intra-persoonlijk conflict, of een andere issue. De coach gaat hier natuurlijk heel voorzichtig mij om. Daarin ligt veel expertise. De mediatie is dan een mooie kans om dit diepere aan te raken. Een relatie kan er heel erg onder lijden als dit niet gebeurt.

  • Verdere persoonlijke groei

kan door de mediatie geïnitieerd worden en leiden tot verhoging van innerlijke kracht en empathie voor het verdere leven.

  • De invloed hiervan kan een rol spelen op maatschappelijk vlak.

Mensen leren op alle domeinen beter luisteren naar elkaar. Mensen leren via deze mediatie ook beter met echte diepgang voor zichzelf opkomen in sociale situaties. Dit is nodig in elke democratie ter voorkoming van radicalisering, kwetsbaarheid voor populisme, projectie van interne verdeeldheid die mensen soms drijft tot racisme, seksisme…